Tradice právovárečného vaření piva je v budově Minipivovaru Krajinská 27 doložena od roku 1482, kdy se v českobudějovických trhových knihách mimo jiné dočteme, že se právě v tomto roce stává novým vlastníkem domu sladovník a hostinský Matěj Svach. Dá se však předpokládat, že se v budově pivo vařilo už mnohem dříve. Během následujících staletí dům postupně měnil své majitele a několik generací zde pokračovalo ve vaření piva, a to až do roku 1752, kdy se majitelem stal řezník František Haas. V roce 2014 došlo k obnovení pivovarnické činnosti. Při návštěvě minipivovaru můžete ochutnat 5 různých piv, která jsou ve stálé nabídce, i sezónní speciály. Vázán historií i tradicí vaří minipivovar klasická piva dle starých českých receptur, z prvotřídních surovin, bez chemických přísad, řemeslným způsobem. To znamená, že se k výrobě piva používá ječný slad, český chmel a české kvasnice. Tato piva jsou spodně kvašená, dozrávají v otevřené spilce a následně pak v ležáckých tancích. Piva produkovaná minipivovarem nejsou nijak dodatečně ošetřována, fi ltrována ani pasterována. Díky tomu mají nezaměnitelnou chuť a uchovávají si množství přírodních látek, vitamínů skupiny B, tříslovin apod.
Vyráběná piva: Krajinská – světlý ležák 11°; polotmavý ležák 11°; IPA 14°; Krajinská 27 speciál 26,99°; světlý ležák 12°.
Kde ochutnat a nakoupit: restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích.
Návštěva pivovaru: neprovádí se.
Brožura "Pivní stezky" ke stažení zde.