Jihočeské speciality

Jihočeské speciality

Hlávkové zelí se škvarečky

Hlávkové zelí se škvarečky

K tradičním surovinám jihočeské kuchyně patří také sladké a kysané hlávkové zelí. V jižních Čechách se proslavila pěstováním zelí obec Roudné na Českobudějovicku a okolí Balkovy Lhoty na Táborsku, kde se díky složení půdy této plodině mimořádně daří…

Přejít na detail
Hnětýnky

Hnětýnky

K jihočeskému venkovu neodmyslitelně patří posvícení. Je to čas, kdy hospodáři mají sklizenou úrodu a mohou v klidu vydechnout po celoroční náročné práci. Typickým sladkým pečivem, které hospodyňky na posvícení připravují, jsou mětýnky, mětánky…

Přejít na detail
Houbová paštika s vůní tymiánu

Houbová paštika s vůní tymiánu

Lesní plody patří na náš stůl od nepaměti a zejména houby jsou velice oblíbené v jihočeské kuchyni. Nalezneme je v mnoha regionálních pokrmech. Šumavská bramboračka s houbami, kulajda doplněná hříbky nebo liškové ragú jsou typickými zástupci lahodné…

Přejít na detail
Jihočeské zelňáky

Jihočeské zelňáky

Co potřebujeme: 500 g hladké mouky, 500 g bílého kysaného zelí, 50 ml mléka, sůl, kmín, domácí sádlo i se škvarky. Postup: Mouku prosejeme na vál, přidáme odkapané a nakrájené zelí, škvarky se sádlem, sůl, kmín a dle hustoty těsta přidáváme…

Přejít na detail
Kulajda se zastřeným vejcem

Kulajda se zastřeným vejcem

Co potřebujeme: 1 litr vývaru, 200 g brambor, 300 g čerstvých hub, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 100 g másla, sůl, pepř, čerstvý kopr, ocet, 1 vejce na osobu. Postup: Připravíme si světlou máslovou jíšku, kterou zalijeme vývarem a…

Přejít na detail
Litina neboli Liják

Litina neboli Liják

Úcta k tradicím je živá v jihočeské gastronomii dodnes. Díky tomu můžete na Písecku ochutnat litinu, nebo také liják. Vydatný bramborový koláč, do kterého se přidává uzené maso, škvarky a hojně se sype celým mákem. Na litině si pochutnával i Švejk…

Přejít na detail
Srnčí plec s perníkem

Srnčí plec s perníkem

Již na stole Rožmberků se podávala v hojném množství zvěřina. Tradiční recepty se v méně či více pozměněné formě objevují i dnes v mnoha restauracích. Pro svou neopakovatelnou chuť se zvěřinové speciality často podávají při slavnostních…

Přejít na detail
Třeboňská rybí polévka

Třeboňská rybí polévka

Není nic typičtějšího pro jihočeskou kuchyni, než je kapr a jihočeská ryba. Vysoce kvalitní rybí maso ze stovek rybníků se čím dál častěji objevuje nejen na českých stolech. Existuje nespočet variant na úpravu jihočeského kapra, pstruha, candáta či…

Přejít na detail
Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Malebná krajina je největším jihočeským bohatstvím, které ocení každoročně mnoho turistů ze všech koutů světa. Překrásné louky, třpytivě se lesknoucí hladiny rybníků a v neposlední řadě bohaté lesy plné zvěře, hub a lesního ovoce. Nejoblíbenějším…

Přejít na detail